Aktuelno

Sjednica FŠCZ: Ažurirati planove za djelovanje u slučaju poplava
20 Feb 2012

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, kojoj je prisustvovao i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, usvojio preporuke za provođenje preventivnih mjera za sprječavanje i ublažavanje negativnih posljedica klizanja i odronjavanja zemlje i stijena tokom i nakon snježnih padavina. FŠCZ je, također, naredio da se kapaciteti jezera pripreme za prihvat većih količina vode.

Zamjenik federalnog premijera i komandant FŠCZ Jerko Ivanković-Lijanović rekao je na press-konferenciji da trenutno nema procjena štete izazvane padavinama, ali da je ona sigurno velika. Istakao je i da će na narednoj sjednici FŠCZ biti razmatrani ukidanje odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće, te prevencija eventualnih poplava do kojih bi moglo doći uslijed naglog topljenja snijega.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović novinarima je kazao da upućeno pismo entitetskim i Vladi Brčko Distrikta BiH radi ažuriranja planova za djelovanje u slučaju poplava.

U posebnom pismu, upućenom vladama Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, Ministarstvo sigurnosti BiH ističe potrebu za stalnom razmjenom podataka o stanju vodotoka i načinu reguliranja protoka vode kroz hidroakumulacije, da bi na vrijeme mogle biti poduzete adekvatne mjere i stanovništvo bilo pravovremeno obaviješteno.

 
Petak,
05. juni 2020.
VIŠE