Aktuelno

Učinjeno puno na ublažavanju posljedica snježne nepogode
17 Feb 2012

Federalni štab Civilne zaštite, koji je u neprekidnom zasjedanju nakon proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH, danas je konstatirao da je u okolnostima snježne nepogode civilna zaštita učinila sve, uz raspoložive resurse, na ublažavanju posljedica.

Učinci su mogli biti i bolji da su neke kantonalne vlade i općinske vlasti pokazale više razumijevanja za civilnu zaštitu, naznačio je komandant Federalnog štaba Jerko Ivanković-Lijanović na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice.

U civilnoj zaštiti poseban oprez, kad je u pitanju naredni period, izaziva mogućnost poplava uslijed otapanja enormno velikih količina snijega i eventualnog aktiviranja klizišta, pa su u tom cilju već ostvareni kontakti s kantonalnim i općinskim nivoima i situacija se prati, istakao je komandant Federalnog štaba.

Komandanti štabova civilne zaštite iz Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10 prezentirali su prošlo i trenutno stanje u tim sredinama.

Aziz Čačković, komandant u Tuzlanskom kantonu, izjavio je da se tamošnje prilike normaliziraju i da je Civilna zaštita trenutno okrenuta potencijalnom aktiviranju klizišta, zbog čega su već izdate odgovarajuće naredbe.

Dosadašnji period obilježili su napori da Termoelektrana Tuzla bude snabdjevena ugljem, i to stanje je stabilizirano.

Javljeno je da hidroakumulacija jezera Modrac može primiti dovoljno vode i da se ne očekuju posebni problemi koje bi uslijed topljenja snijega mogla izazvati rijeka Spreča.

Nediljko Rimac, komandant Štaba Civilne zaštite u Kantonu 10, nakon što je konstatirao proteklo vrlo teško stanje putnih komunikacija na tom području, na kojem su četiri planinska prijevoja, istakao je da ljudskih žrtava nije bilo, ali da je bilo šteta na poljoprivrednim farmama. Te štete su evidentne i neće moći biti sanirane bez podrške viših nivoa.

Komandant bosansko-podrinjskog Kantonalnog štaba civilne zaštite Nazif Uruči sumirao je da u tom predjelu također nije bilo ljudskih žrtava, a ni drastičnih teškoća u komunikacijama kada su poduzete odgovarajuće mjere.

Tamošnje ekipe civilne zaštite, Gorske službe spašavanja, planinara i drugih aktivista pomagale su povratnicima zametenim snijegom u općinama Rudo, Foča i drugim sredinama.

U Bosansko-podrinjskom kantonu, u kojem su još gorka sjećanja na nedavno izlijevanja rijeke Drine, oprezni su naročito zbog toga, ali se nadaju da će međudržavne mjere i oprez spriječiti plavni val kakav je Goražde nedavno iskusilo.

Amer Zagorčić, komandant Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, podsjetio je na nedavnu odsječenost pojedinih područja zbog velikih snježnih padavina, na probleme Mostara i Neuma sa snabdijevanjem strujom, ali i konstatirao da se stanje sada normalizuje pa će tamošnja kantonalna vlada razmotriti ukidanje vanrednog stanja za iduću sedmicu.

Zametenih područja ima još i slijedi procjena zaista velikih šteta u ovom kantonu, zaključio je Zagorčić.

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE