Aktuelno

Ministrica Đurić razgovarala s veleposlanikom Republike Slovačke
16 Feb 2012

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić primila je danas u Sarajevu u radni posjet veleposlanika Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslava Mojžita.

Razmijenjena su mišljenja o svim bitnim pitanjima međusobnih odnosa dviju prijateljskih zemalja, te istaknuto zadovoljstvo  dosadašnjom vrlo uspješnom suradnjom i uvjerenje u njezin uspješan nastavak. 

Najviše je bilo riječi o pitanjima zaštite okoliša i upravljanja otpadom, kao i EU predpristupnim procesima i iskustvima Republike Slovačke s instrumentima pomoći u okviru IPA fondova, a što će također biti tema razgovora početkom ožujka, kada će Izaslanstvo BiH na čelu sa ministricom  Đurić boraviti u službenom posjetu Republici Slovačkoj.

Ministrica Đurić iskoristila je prigodu upoznati veleposlanika Mojžita s velikim  naporima koje je Federacija BiH uložila na usklađivanju domaćeg sa zakonodavstvom Europske unije i provođenju obveza iz nedavno usvojene Strategije zaštite okoliša u F BiH s Akcijskim planom, kao i  Planom Federacije BiH upravljanja otpadom.

Veleposlanik Republike Slovačke izrazio je nadu u nastavak uspješne suradnje i skori ulazak slovačkih tvrtki na bh. tržište za unaprjeđenje sektora okoliša, te projekata koji su vezani za područje upravljanja otadom.

-Zemlje Višegradske skupine, kojoj pripada i Republika Slovačka, nude svoju pomoć i nedavno stečeno iskustvo u izradi i provedbi strategija integracije, uključujući učinkovito korištenje predprijamnih fondova koje daje EU, što se iskreno nadamo da će pomoći  ka osiguranju održivog razvoja u vašoj zemlji -kazao je veleposlanik Mojžita.

Ministrica Đurić je naglasila da je sigurno da će, uz prijateljske države poput Republike Slovačke, iskustva i mogućnost ulaganja u zaštitu okoliša, kao i pomoć pri provedbi reformi koje traži EU, pomoći Bosni i Hercegovini da postigne konačni i strateški cilj,  a to je  održiv razvoj kako na području zaštite okoliša, i upravljanja otpadom tako i u turizmu.

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE