Aktuelno

Članovi Vlade FBiH posjetili javna preduzeća i zdravstvene ustanove
15 Feb 2012


Prije održavanja današnje sjednice u Mostaru, članovi Vlade Federacije BiH posjetiti su više lokacija u Jablanici i Mostaru, kako bi se na licu mjesta upoznali sa aktuelnom situacijom uzrokovanom uslovima stanja prirodne nepogode, kao i aktivnostima na ublažavanju njenih posljedica.

Premijer FBiH Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević i federalni ministar finansija Ante Krajina posjetili su Direkciju Podružnice Hidroelektrana na Neretvi u Jablanici, te JP Elektroprivreda HZ-HB d.d. Mostar.

Hidroelektrane na Neretvi, kako su upoznati članovi Federalne vlade, ulažu sve napore da isporuče maksimalno moguće količine električne energije

Prilikom posjete Elektroprivredi HZ HB u Mostaru, premijer Nikšić je kazao da je, u ovom trenutku, ključni zadatak elektroprivreda i Federalne vlade da se energetski sistem i snabdijevanje potrošača električnom energijom održe stabilnim.

Kada je riječ o snabdijevanju električnom energijom mostarskog “Aluminija”, Nikšić je kazao da je Elektroprivreda HZ HB uradila sve što je bilo u njenoj mogućnosti.

Osvrčući se na rad štabova civilne zaštite na svim nivoima, premijer Nikšić je ukazao na potrebu da preciznijeg definisanja njihovih nadležnosti.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić danas je još jednom apelirao na potrošače da racionalno troše električnu energiju.


Mostarski kombinat “Aluminij” posjetili su federalni dopremijer i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković-Lijanović, koji je, ujedno, komandant Federalnog štaba civilne zaštite, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, federalni ministar pravde Zoran Mikulić i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

- Želimo izraziti zahvalnost menadžmentu i radnicima “Aluminija” koji su i u ovo vrijeme prirodne nesreće pokazali punu zrelost, očuvali proizvodnju, radna mjesta i poslove. Analizirali smo cijelu situaciju i učinit ćemo sve u narednom periodu za maksimalno snabdijevanje “Aluminija” električnom energijom. Sutra ćemo na sjednici Federalnog stožera civilne zaštite analizirati mogućnost da preporučimo da općine, koje procjene da to mogu, noću ugase javnu rasvjetu kako bi uštedjele električnu energiju - kazao je dopremijer FBiH Jerko Ivanković-Lijanović tokom posjete mostarskom aluminijskom kombinatu i razgovora s menadžmentom ovog kombinata, na čelu s direktorom Ivom Bradvicom.

Prema riječima federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja, energetski sektor u FBiH je stabilan, a domaćinstvima ni u jednom trenutku nisu vršene redukcije električne energije.

Federalni ministri zdravstva Rusmir Mesihović, rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, okoliša i turizma Branka Đurić, trgovine Milorad Bahilj i boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez posjetili su u Mostaru Sveučilišnu kliničku bolnicu i RMC „Dr. Safet Mujić“.

U razgovoru s rukovodstvima ove dvije mostarske medicinske ustanove, članovi Vlade FBiH su naglasili da se i u ovako teškoj situaciji pokazalo da zdravstveni sistem Federacije BiH funkcionira. Ministar Mesihović je izrazio zadovoljstvo radom zdravstvenih ustanova, te kazao na to da su zdravstveni radnici, bez obzira na teške uslove, odgovorili svim zahtjevima.


U posjeti Hrvatskim telekomunikacijama d.o.o. Mostar boravili su federalni ministri prometa i komunikacija Enver Bijedić, razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović, unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i kulture i sporta Salmir Kaplan.

Generalni direktor HT-a Mostar Stipe Prlić informirao je federalne ministre o poslovanju preduzeća i planovima za iduću godinu, te problemima sa kojima se susreće HT.

Ministar Enver Bijedić je, nakon sastanka, kazao novinarima da su se ministri željeli informisati o tome kako je HT prebrodio elementarnu nepogodu koja je pogodila FBiH, a posebno Hercegovinu, naglasivši da je cilj posjete i da se iskaže puna podrška Vlade Federacije BiH HT-u.

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE