Aktuelno

Sjednica FŠCZ: Procijeniti rizik od klizišta i poplava
14 Feb 2012

Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu da svi katonalni i općinski štabovi CZ procijene rizik od poplava i klizišta, kao i opasnost od mogućeg aktiviranja novih klizišta, imajući prvenstveno na umu zaštitu ljudi, izjavio je danas komandant Jerko Ivanković Lijanović na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice Federalnog štaba, devete od početka snježnih padavina koje su uzrokovale stanje prirodne nesreće u FBiH.

Naredba o praćenju stanja na terenu radi mogućeg odgovora na posljedice eventualnih poplava i aktiviranja klizišta donesena je  posebno za slučaj naglog otapanja neubičajeno velikog snježnog pokrivača koji već danima, uz niske temperature parališe Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje.

Hazim Hrvatinović, direktor Federalnog zavoda za geologiju, rekao je na ovoj pres-konferenciji da su nadležni u tom zavodu zaključili nakon jutrošnjih konsultacija da radi praćenja stanja na terenu, sve nadležne kantonalne i općinske institucije treba da dostave spisak klizišta svrstanih po prioritetima. Te institucije treba da formiraju i monitoring timove za praćenje klizišta te svakodnevno obavještavaju o stanju na terenu, rekao je direktor Federalnog zavoda za geologiju.

Komandant Ivanković Lijanović za četvrtak je najavio sjednicu Federalnog štaba sa svim agencijama i institucijama odgovornim za izradu planova odbrane od eventualnih poplava.

Sutra će članovi Federalnog štaba civilne zaštite posjetiti Sarajevski kanton, Kanton 10, Bosansko-podrinjski i Zapadnohercegovački kanton, dok će komadant Ivanković Lijanović i načelnik Federalnog štaba Alija Tihić prisustvovati sjednici Vlade Federacije koja će biti održana u Mostaru.

 

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE