Aktuelno

Organizirati nesmetan promet svim vozilima
13 Feb 2012

Zbog problema u odvijanju prometa, koji se javljaju na svim magistralnim i drugim putnim pravcima u Federaciji BiH, a poglavito na područjima Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10, Federalni stožer civilne zaštite donio je zapovijed da kantonalna ministarstva unutarnjih poslova, u suradnji s kantonalnim stožerima civilne zaštite, organiziraju nesmetan promet svim motornim vozilima, uz punu kontrolu prometa od strane nadležnih policijskih uprava, prema uvjetima na terenu, u sprovođenim kolonama ili na drugi način.

Ako uslijede veće snježne padaline, koje bi usporavale promet motornih vozila, prioritet imaju vozila hitne pomoći, vozila koja prevoze hranu, energente (naftu, naftne prerađevine, loživo ulje, ugljen, drvo i sl.), lijekove, medicinsku opremu i sredstva, te vozila policije, vatrogasaca i civilne zaštite.

Osim ovih vozila, uz posebno odobrenje, koje izdaje kantonalno ministarstvo unutarnjih poslova ili policijska uprava koju ovlasti kantonalni ministar unutarnjih poslova, mogu se kretati i vozila javnih i gospodarskih društava koja izvoze svoje robe ili vozila koja uvoze repromaterijal za proizvodnju.

Poseban režim prometa na ugroženim dionicama, kantonalna ministarstva će međusobno usuglasiti radi izdavanja odgovarajućih odobrenja za poseban režim prometovanja.

Vozila s prikolicama i tegljače, dok traju zimski uvjeti, na planinskim prevojima, po mogućnosti, treba preusmjeravati na manje ugrožene putne pravce ili ih, uz policijsku pratnju, puštati u manjim kolonama.

Za nepoštivanje režima prometovanja koji se uređuje na ugroženome prostoru, kantonalna ministarstva unutarnjih poslova, putem policijskih ophodnja na terenu, dužna su provoditi rigorozne kaznene mjere, uz mogućnost isključivanja iz prometa sve dok ne prestanu zimski uvjeti.

U urbanim sredinama, kaže se u zapovijedi, treba organizirati parking prostor za vozila u mirovanju, a vozila nepropisno parkirana na nedozvoljenim mjestima treba uklanjati "paucima" i kažnjavati na licu mjesta.

Vozila većih gabarita (kamione s prikolicom, šlepere) iz naseljenih mjesta treba propuštati uz policijsku pratnju.

Ova zapovijed se primjenjuje od 14.2.2012 godine od 07.00 sati.

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE