Aktuelno

Zasjedao Federalni štab Civilne zaštite
13 Feb 2012

Situacija sa avionskim i željezničkim saobraćajem na području Federacije BiH je primjer u Evropi, dok je stanje u cestovnom saobraćaju veoma dobro, ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite Alija Tihić.

Federalni štab je u stalnom zasjedanju zbog nepogoda uzrokovanih velikim snijegom i izuzetno niskim temperaturama, a komandant Štaba Jerko Ivanković Lijanović je jutros otišao na razgovore u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Tihić je naveo da je Federalni štab danas izrazio zahvalnost Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH zbog održavanja saobraćaja jer su aerodrom, željeznice i magistralni putevi bili u funkciji.

- To, međutim, ne znači da sad možemo svi slobodno paliti auta i krenuti u saobraćaj. I dalje je nužna zimska oprema, a ide naredba da se niko ne može pustiti u saobraćaj ako nema zimske opreme, dok kamioni i autobusi moraju imati lance i putovati u konvojima da ne bi izazvali nezgode, kazao je on.

U tom smislu donesene su preporuke da Hidrometeorološki zavod do srijede, po mogućnosti, dostavi procjenu vremena u narednih mjesec-dva da bi se vidjelo da li predstoji naglo topljenje snijega.

Vezano za planove odbrane od poplava zatražen je za srijedu sastanak s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, a za isti dan zakazani su sastanci s direktorima vodopodručja Jadranskog mora i rijeke Save, a pokušat će se organizirati i sastanak s direktorom Civilne zaštite RS-a da bi se koordinirali planovi o korištenju hidroakumulacija.

Od Ministarstva sigurnosti BiH će se također tražiti da osigura dogovor sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom o načinu korištenja voda ukoliko dođe do naglog topljenja snijega.

Tihić je rekao da je Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH upućena preporuka da u skladu sa svojim ovlaštenjima prenese svakom kantonalnom štabu instrukciju o početku nastave u školama tamo gdje god je to moguće.

Naredbom Federalnog štaba su kantonalni i općinski štabovi civilne zaštite, odnosno upravitelji stambenih zgrada i vlasnici objekata zaduženi da poduzmu sve aktivnosti na čišćenju krovova sa zgrada, dok je Zavodu za geologiju, sa čijim predstavnicima je sastanak zakazan za sutra, naređeno da pripremi plan preventivnih mjera za prevenciju odrona i klizišta koji se očekuju nakon početka topljenja snijega.

Tihić je, također, naveo da je putem Federalnog ministarstva izbjeglica i raseljenih osoba do sada na 27 destinacija isporučeno 32 tone hrane i drugih potrepština.

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE