Aktuelno

O snabdijevanju Kantona Sarajevo prirodnim gasom
13 Feb 2012

U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak posvećen problematici snabdijevanja Kantona Sarajevo prirodnim gasom, na kojem su učestvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, ministar finansija Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić, te predstavnici kompanija BH Gas, Sarajevo Gas i Toplane Sarajevo.

Konstatovano je da je snabdijevanje potrošača u Kantonu Sarajevo prirodnim gasom uredno. Nakon proteklih obilnih sniježnih padavina i izrazito niskih tempetarura došlo je do značajnog povećanja potrošnje prirodnog gasa, pa se trenutno u Kantonu Sarajevo troši 50 posto više od prosjeka za ovaj period godine. Zbog ovoga će mjesečna faktura Sarajevo Gasa prema BH Gasu za januar iznositi čak 27.166.214,02 KM, a kako je povećana potrošnja naročito izražena u februaru, očekuje se da će faktura biti još i veća za ovaj mjesec.

Na sastanku se posebno govorilo o načinu plaćanja ovih obaveza. Imajući u vidu činjenicu da je cijena gasa koju plaćaju krajnji potrošači u Kantonu Sarajevo niža od ulazne cijene gasa koju BH Gas plaća prema ruskom isporučiocu, zaključeno je da se uputi apel građanima koji koriste prirodni gas da što je moguće više racionaliziraju potrošnju, te da uredno izmiruju svoje obaveze. U protivnom ni osigurane dotacije iz kantonalnog budžeta neće biti dovoljne da se uredno izmiruju obaveze prema BH Gasu i ruskom isporučiocu, što bi moglo ugroziti nesmetano snabdijevanje prirodnim gasom korisnika u Kantonu Sarajevo.

 
Petak,
05. juni 2020.
VIŠE