Aktuelno

Spremno dočekati otapanje snijega
13 Feb 2012

Komandant Federalnog štaba civilne zaštite Jerko Ivanković-Lijanović danas se u Mostaru sastao sa zapovjednikom Kantonalnog štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Amerom Zagorčićem.

- Napravili smo analizu učinjenog i dogovorili aktivnosti za naredni period. Analizom smo konstatirali da je bilo određene nespremnosti, posebno na razinama lokalne zajednice, te da iz ove nesreće moramo izvući pouke i pripremati se u narednom periodu daleko kvalitenije za ovakve situacije - kazao je nakon sastanka Ivanković-Lijanović.

- Imamo vrlo važnu informaciju, posebno za naše građane, a to je da danas planiramo donijeti odluku kojom ćemo dozvoliti promet za sva vozila na magistralnim putevima. Pri tome će kantonalna policija regulirati određene prijevoje gdje se možda neće moći odvijati promet u dva pravca, nego samo jednom trakom, te povremeno puštati kamione - dodao je Ivanković-Lijanović

On je kazao da je FŠCZ pomogao Hercegovačko-neretvanskom kantonu sa 68 tisuća litara lož-ulja, koje je moguće preuzeti već danas. Također, usuglašeno je da se do kraja provedu zapovijedi koje se odnose na pristup prehrambenim objektima i farmama.

- U narednom periodu jako je važno da se, zbog velikih šteta za poljoprivredne proizvođače u dolini Neretve, procedure procjene šteta provedu na zakonit i kvalitetan način. Tako bi općine mogle izdvojiti maksimalna sredstva za te štete, a i kanton bi po prvi puta izdvojio određena sredstva. Time bi bile stvorene predpostavke da i Federacija s određenim sredstvima pomogne poljoprivrednim proizvođačima i ostalima koji su pretrpjeli štete - istakao je komandant FŠCZ.

Ivanković-Lijanović je govorio i o planu rada u svezi sprovedbe strategije i priprema u slučaju poplava, koje se očekuju poslije topljenja snijega.

- Mi ćemo u Federaciji BiH u srijedu imati sastanak s direktorima agencija za vodna područja slivova Jadranskog mora i rijeke Save, kada ćemo donijeti zapovijed da se sve stavi u pripravnost, zapravo da se planovi koje je, zajedno s agencijama, izradilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, aktiviraju i stave u funkciju. Danas ćemo donijeti i zapovijed da naš elektroenergetski sektor, tj. upravo oni koji upravljaju sa jezerima, stvore uvjete kako bi jezera mogla primiti maksimalnu količinu otopljenog snijega u narednom periodu. Tako će biti poduzete adekvatne mjere da do poplava ne bi smjelo doći. Međutim, ako okolnosti budu takve da do poplava i dođe, onda da one budu minimalne kako ne bi bilo šteta - kazao je Jerko Ivanković-Lijanović.

 
Petak,
05. juni 2020.
VIŠE