Aktuelno

Saopćenje Federalnog ministarstva trgovine
10 Feb 2012

Iz Federalnog ministarstva trgovine saopćavaju da je ovo ministarstvo, od proglašenja stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH uzrokovane velikim snježnim padavinama i niskim temperaturama, kontinuirano u kontaktu sa udruženjima potrošača i nadležnim inspekcijama u Federaciji BiH radi praćenja cijena prehrambenih i ostalih neophodnih proizvoda i snabdijevanja stanovništva.

Cilj ovih aktivnosti je, prije svega, da se u ovim vanrednim vremenskim okolnostima onemoguće poremećaji u snabdijevanju stanovništva i neopravdan rast cijena, odnosno onemogući neprimjereno i nepošteno ponašanje trgovaca.

Prema podacima koje su ovom ministarstvu dostavila udruženja potrošača na teritoriji Federacije BiH, istina nije uočen znatan rast cijena prehrambenih proizvoda u većim tržnim centrima, izuzev kod pojedinih manjih trgovaca. Ovakvo ponašanje trgovaca je krajnje neodgovorno i nadležne inspekcije će, u skladu sa zakonom, promptno postupati na terenu.

Federalno ministarstvo trgovine poziva građane da ne stvaraju prekomjerne zalihe osnovnih životnih namirnica, čime se stvara njihova vještačka nestašica.

Prehrambenih proizvoda na tržištu Federacije BiH, prema informacijama od trgovaca, ima dovoljno i snabdijevanje trgovina u Federaciji BiH je u fazi normalizacije.

Vlada Federacije BiH ima mehanizme za otklanjanje eventualnih poremaćaja na tržištu, te, u skladu sa Zakonom o kontroli cijena i Zakonom o unutrašnjoj trgovini, može propisati odgovarajuće mjere neposredne kontrole cijena ili ograničavanja obavljanja trgovine. Ove mjere su privremenog karaktera i važe do prestanka razloga zbog kojih se donese. Međutim, Federalno ministarstvo trgovine, na osnovu kontinuiranog praćenja stanja, cijeni da nema bitnih poremećaja na tržištu, te time ni razloga za uvođenje ovakvih mjera.

Federalno ministarstvo trgovine će, u saradnji s nadležnim inspekcijama, udruženjima potrošača i ostalim nadležnim organima, i nadalje pratiti situaciju na tržištu u pogledu snabdijevanja i cijena, te, u slučaju opravdanih razloga, poduzeti odgovarajuće mjere za svaki oblik neprimjerenog i nepoštenog ponašanja trgovaca u ovim vanrednim vremenskim okolnostima, saopćeno je iz ovog ministarstva.

 
Petak,
05. juni 2020.
VIŠE