Aktuelno

Čestitka ministra Mašića povodom Međunarodnog dana obrazovanja
09 Feb 2012

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja koji se obilježava 9. februara, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je svim učenicima, studentima, prosvjetnim radnicima i svim učesnicima u obrazovno – odgojnom procesu, uputio čestitku u kojoj se navodi:

„Dragi učenici, studenti, profesori, nastavnici, prosvjetni radnici i svi učesnici u obrazovno-odgojnom procesu, povodom Međunarodnog dana obrazovanja upućujem vam najiskrenije čestitke uz želju da zajedničkim radom osiguramo što bolje uslove školovanja i ista prava djece, te na taj način doprinesemo što kvalitetnijem obrazovanju u našoj zemlji.

Razvoj društva temeljenog na znanju u aktuelnom trenutku dolazi do većeg izražaja i još više naglašava važnost obrazovanja za ukupni društveni razvoj. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je čvrsto opredjeljeno da provede sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema usklađenu sa novim zahtjevima vremena u kojem živimo.

Potpuno smo svjesni značaja obrazovanja u ukupnom socijalno-ekonomskom razvoju naše zemlje te očekujemo da će reforma obrazovanja kao bitan faktor približavanja BiH porodici evropskih država biti uspješno okončana, a mladi konačno dobiti mogućnost školovanja i napredovanja u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Stoga su naši ciljevi, prije svega, usmjereni na obrazovanje koje će omogućiti u potpunosti ostvarivanje ljudskih i dječijih prava, poštivanje opštih kulturnih i civilizacijskih vrijednosti, osposobljavanju za življenje u multikulturnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju, te za aktivno i odgovorno učešće u demokratskom razvoju našega društva.

Kvaliteteno obrazovanje je osnova društveno-ekonomskoga razvoja Federacije i države Bosne i Hercegovine i njezina pokretačka snaga na putu stvaranja prosperitetnog društva. Stoga će sve aktivnosti i kapaciteti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke biti usmjereni ka davanju nesebične podrške na tom putu.

Vjerujem da će vremenske prilike i okolnosti koje su dovele do proglašenja stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH što prije dozvoliti da učenici i studenti ponovo sjednu u svoje školske i studentske klupe, te nastave obrazovni proces koji je neizostavno važan preduslov naše bolje budućnosti i puta prema evropskim integracijama“, navodi se u čestitki ministra Mašića.

 
Petak,
05. juni 2020.
VIŠE