Aktuelno

Osmanović-Khalaf: Pomoć povratničkim područjima koje je pogodilo nevrijeme
07 Feb 2012

Federalni ministar za izbjeglice i raseljene osobe mr. Adil Osmanović primio je danas u Sarajevu ambasadora Kuvajta u našoj zemlji Mohammada Fadela Khalafa, a u fokusu razgovora dvojice zvaničnika bila je situacija u povratničkim područjima nastala usljed obilnih sniježnih padavina, kao i modaliteti pomoći ugroženoj populaciji. Resorno ministarstvo je, kako je rečeno, blagovremeno reagovalo i oformilo operativni štab koji prati stanje na terenu.

-Operativni štab je u permanentnom kontaktu s čelnim ljudima pogođenih područja i prati razvoj situacije. Već danas ćemo u ta područja uputiti pakete s hranom i naftom, kazao je Osmanović, a u prevazilaženju teškog stanja spremnost za pomoć izrazio je i ambasador Khalaf.

Sugovornici su razgovarali i o projektima resornog ministarstva na ekonomskom jačanju povratničke populacije  i stimuliranju intezivnijeg povratka  kroz povoljne kreditne aranžmane i grant sredstva kompanijama koje zapošljavaju povratnike.

-Takve programe ćemo u ovoj godini  iz Podrinja proširiti i na druga područja dva entiteta. Nastojimo da, osim povratka Bošnjaka i Hrvata u RS, stimuliramo i povratak Srba u Federaciju BiH, kazao je Osmanović.

Ambasador Khalaf označio je povratak izbjeglica kao jedan od prioriteta u svom radu, te će, predstavljene projekte i programe, prenijeti Kuvajtskom fondu za razvoj, koji bi, kako je rečeno, trebao dati podršku njihovoj implementaciji.

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE