Aktuelno

Susret Nikšića s Lajčakom i Sorensenom
02 Feb 2012

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas izvršnog direktora za Evropu i Centralnu Aziju pri Evropskoj Službi vanjskih poslova Miroslava Lajčaka, a susretu je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH/specijalni predstavnik EU Peter Sorensen.

Premijer je ovom prilikom upoznao evropske zvaničnike o aktuelnim prilikama u Federaciji i radu Federalne vlade, ističući da je njen fokus na ekonomskom jačanju FBiH i stvaranju klime za lakše investiranje i bolje poslovanje.

Kada je riječ o evropskom putu naše zemlje, obostrano je konstatovano da je od izuzetne važnosti funkcionalnost države, budući da EU, u pitanjima evropskih integracija, želi bilateralno sarađivati s državnim insitutucijama. Rečeno je da će Evropska Unija, u tom kontekstu, Bosni i Hercegovini dati punu podršku, pomoć, ekspertizu i finansijska sredstva.

Ukoliko se ti procesi budu odvijali predviđenom dinamikom, moguća je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do kraja marta ove godine, a odmah potom i podnošenje aplikacije Bosne i Herecegovine za članstvo u EU.

Premijer Nikšić je kazao da će Vlada FBiH, u tom smislu, biti dio rješenja, te da će učiniti sve da se ispoštuju rokovi i završe preuzete obaveze.
 

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE