Aktuelno

Mašić u Danskoj
01 Feb 2012

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić susreo se u Kopenhagenu sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj, Kemalom Muftićem te predstavnicima bosanskohercegovačkih udruženja studenata i bosanskohercegovačkim građanima u toj zemlji.

Na sastanku u Ambasadi Bosne i Hercegovine posebno je razgovarano o neophodnosti definisanja bilateralnog sporazuma za saradnju u oblasti obrazovanja i nauke između Bosne i Hercegovine i Danske. Predstavnici Udruženja studena su iskazala potrebu za prilagođavanjem i osiguravanjem adekvatnih udžbenika za bosanskohercegovačku djecu, kako u Danskoj tako i u inostranstvu generalno.

Ministar Mašić u Kopenhagen je otputovao na poziv danskog ministra visokog obrazovanja, nauke i inovacija Mortena Østergaarda kako bi učestvovao u radu Konferencije ministara obrazovanja i nauke Evropske unije i neformalnog konkurencijskog vijeća. Tokom konferencije koja se organizuje povodom početka danskog predsjedavanja Evropskom unijom razmatrat će se trenutno stanje i razvoj nauke i visokog obrazovanja u kontekstu aktuelnih društvenih izazova.

Uz planirane bilateralne susrete sa ministrima obrazovanja i nauke zemalja Evropske unije, ministar Mašić iskoristit će boravak u Kopenhagenu i za razgovore sa kolegama iz regije tokom kojih će biti razmotrene mogućnosti za uspostavljanje i unapređenje saradnje, sa posebnim fokusom na jačanje konkurentnosti u obrazovanju.

 
Petak,
05. juni 2020.
VIŠE