Aktuelno

Premijer Novalić s visokim predstavnikom Inzkom i prvim zamjenikom Bertonom
03 Mar 2016

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom i prvim zamjenikom Bruceom G. Bertonom.

Razgovarano je o širokoj lepezi aktuelnih ekonomskih i političkih pitanja, s posebnim osvrtom na provođenje Reformske agende.

Prema riječima visokog predstavnika Bosna i Hercegovina je 15. februara ušla u novu važnu etapu svog puta ka Evropskoj uniji. Pred svim vladama u BiH je značajan broj otvorenih pitanja koja zahtijevaju odlučan pristup. Podnošenje aplikacije za članstvo u EU je poseban trenutak za ovu zemlju i nešto čime se građani mogu ponositi, naglasio je Inzko.

On je premijeru Novaliću prenio istu poruku koju je uputio i zvaničnicima Republike Srpske tokom nedavne posjete Banjoj Luci, a to je da je ovo ključni period u kojem reforme moraju biti ubrzane, te naglasio da su važni rezultati, a ne riječi.

„Pred vama su nove prilike, ali i tranzicija i promjene. Neke od njih neće biti lagane, ali su neophodne kako bi građanima Bosne i Hercegovine bila osigurana budućnost koju zaslužuju. Od vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini očekujemo novo opredjeljenje i odlučnost da isporuče očekivane rezultate. Također trebamo vidjeti novu paradigmu zasnovanu na uzajamnoj suradnji kako bi ova zemlja mogla krenuti naprijed,“ rekao je visoki predstavnik, te istakao da OHR stoji na raspolaganju u okviru svojih ovlasti u ovim procesima.

Federalni premijer je goste upoznao sa cijelim nizom reformskih koraka koje Vlada FBiH već učinila ili ih namjerava učiniti, počev od usvajanja seta zakona koji se tiču radno-pravnog zakonodavstva, do poboljšanja poslovnog okruženja za privlačenje stranih investicija. Premijer Novalić je izrazio odlučnost da se ovi reformski koraci bespogovorno provedu.

Bilo je riječi i o pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom, novom zakonu o šumama, akcizama, raspolaganju neperspektivnom vojnom imovinom, finansiranju kulture i drugom.

Premijer Novalić zaželio je zamjeniku visokog predstavnika Bertonu, koji je nedavno stupio na ovu dužnost, mnogo uspjeha u radu, uz želju za nastavak dosadašnje uspješne saradnje sa Uredom visokog predstavnika. 

 
Nedjelja,
17. januar 2021.
VIŠE