Aktuelno

Bukvarević: Jedinstveno u zaštiti naših boraca i naše borbe
23 Feb 2016

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je, s potpredsjednicom Federacije BiH Melikom Mahmutbegović, prisustvovao Skupštini Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana u Sarajevu.

Bukvarević je istakao da ministarstvo, na čijem je čelu, ima odličnu saradnju s četiri temeljna udruženja proistekla iz Armije Republike BiH i da je ona obostrana i korektna, te da je Vlada odlučna u zaštiti i održavanju nivoa prava boračke populacije.

Ovo ministarstvo u proceduri ima nekoliko zakonskih rješenja kojima će se regulisati prava boračke populacije, a jedno od njih je i zakon o demobilisanim borcima, koji je prestao sa važenjem 2007. godine. Naglasio je da je krajnje vrijeme da se demobilisani borci vrate u zakon kojim se želi izjednačiti prava demobilisanih boraca u svim kantonima, shodno njihovim finansijskim mogućnostima.

Odnedavno, četiri temeljna udruženja proistekla iz Armije RBiH, formirala su Fondaciju za pravnu pomoć, koja ima za cilj pružanje pravne pomoći pripadnicima Armije RBiH osumnjičenim i optuženim za ratne zločine.

- U ratu smo bili jedna armija i sad jedinstveno radimo na zaštiti naših boraca i naše borbe. Optužbe koje se podižu u posljednje vrijeme su pokušaj izjednačavanja agresora i nas, izjednačavanja zločinca i žrtve. To nikako ne smijemo dozvoliti, jer se time želi promijeniti karakter rata. Fondacija će raditi i biti na raspolaganju svima, od borca do komandanta. Cilj nam je da branimo sve naše borce, bez obzira čin i poziciju, jer su se svi oni borili za jedinstvenu, suverenu, nedjeljivu i samostalnu Bosnu i Hercegovinu, svih njenih naroda i građana – rekao je Bukvarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 
Subota,
08. august 2020.
VIŠE