Aktuelno

Ministar Dedić s predstavnicom Ministarstva poljoprivrede SAD-a o uzgoju šljive
22 May 2015

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić susreo se danas s predstavnicom Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) Lindom Eilks.

Eilks je upoznala ministra Dedića da američko Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu uz potporu projekta FARMA, namjerava podići ogledni zasad sadnica sorte šljive „HoneySweet“, otporne na virus šarke, koju je proizvela Američka služba za istraživanja u poljoprivredi (ARS) u saradnji s francuskim institutom INRA, napominjući da su ogledi ove sorte bili uspješno izvršeni u nekoliko zemalja Evropske unije.

Ministar Dedić se zahvalio na podršci i zanimanju Ministarstva poljoprivrede SAD-a za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji. Istakao je da Bosna i Hercegovina, zahvaljujući veoma povoljnim agro-ekološkim uslovima, ima dugu tradiciju uzgoja šljive i da ima sve ključne konkurentske prednosti koje se prvenstveno ogledaju u dobroj kvaliteti šljive, niskim troškovima proizvodnje, širokom spektru proizvoda od šljiva, mogućnostima izvoza koji je u stalnom porastu usljed povećane međunarodne potražnje za ovim poljoprivrednim proizvodom.

Dodao je, također, da BiH trenutno zauzima 15. mjesto na svjetskoj listi proizvođača šljive, te da će resorno ministarstvo podržati dalji razvoj ove proizvodnje kako bi ostvarili još bolju poziciju, prvenstveno pružanjem podrške za uvođenje modernih tehnologija kultivacije, ali i sorti otpornih ili tolerantnih na virusno oboljenje „šarka“, koji predstavlja ozbiljan rizik pri podizanju novih zasada šljive sa zdravim i kvalitetnim sadnim materijalom.

Ministar Dedić je naglasio da je, prema Zakonu o genetski modifikovanim organizmima, u BiH zabranjena upotreba organizama i proizvoda od GMO, kao i da ne postoje zakonske pretpostavke za uvođenje genetski modifikovanih sorti poljoprivrednih kultura u BiH. Imajući u vidu da relevantni Zakon ostavlja vrlo malu mogućnost za podizanje ogleda s GMO organizmima, a budući da za sada ne postoje uslovi za njihov strogo kontrolisani uzgoj, Federalno ministarstvo s velikim oprezom pristupa ovom pitanju s obzirom da nam je namjera graditi imidž zemlje koja proizvodi zdravu organski proizvedenu hranu bez GMO, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

 
Utorak,
11. august 2020.
VIŠE