Aktuelno

Udruženim sredstvima u obnovu
11 Feb 2015

 

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas su potpisani Memorandum i dva sporazuma koji se odnose na sufinansiranje projekata sanacije klizišta i izgradnje kuća za porodice koje su u prošlogodišnjim poplavama ostale bez domova.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Yuri Afanasiev potpisali su Memorandum o razumijevanju između Vlade FBiH i UNDP-a.

Sporazum o sufinansiranju između Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog fonda za pomoć nastradalim od prirodne nesreće na teritoriji FBiH i UNDP-a potpisali su federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević, direktor Federalnog fonda Jasmin Jaganjac i rezidentni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev, a također je potpisan i Sporazum o sufinansiranju između Federalnog fonda za pomoć nastradalim od prirodne nesreće na teritoriji FBiH i UNDP-a.

Nakon prošlogodišnjih poplava, kako je kazao Afanasiev, najveći problemi odnosili su se na klizišta i stanovništvo koje je uslijed nepogoda bilo raseljeno iz svojih domova.

- Pronašli smo rješenje za najveći dio ovog problema i po ovom memorandumu UN će osigurati tri miliona KM, dok će Federalni fond osigurati dodatnih dva miliona maraka - izjavio je Afanasiev dodajući da će se raditi na 15 najugroženijih klizišta.

Drugi problem, po njegovim riječima, odnosi se na stanovništvo kojem je potrebna relokacija, odnosno koji se ne mogu vratiti u svoje domove, a procjenjuje se da je takvih oko 700 porodica u BiH.

- Potpisali smo memorandum po kojem će UN osigurati jednu trećinu sredstava, Federalni fond dvije trećine, a lokalne vlasti će dati svoj doprinos na način da osiguraju da ove porodice dobiju zemlju, potrebne dozvole za izgradnju i ostalo što je potrebno u infrastrkturnom smislu - kazao je Afanasiev ističući da je danas potpisan sporazum za prvu grupu, odnosno za 40 kuća u Federaciji BiH. - Međutim, kako budemo imali više sredstava, s jedne i druge strane, namjera nam je da obuhvatimo što veći broj i da on dostigne do 500 kuća u Federaciji BiH.

- Očekujemo da će ovo biti projekt koji će se brzo odvijati. Ukoliko općine ispune svoj dio dogovora očekujemo da će pitanje relokacije porodica biti riješeno do sljedeće zime - naveo je Afanasiev.

Dopremijer FBiH i ministar prostornog uređenja Radivojević i direktor Federalnog fonda Jaganjac naglasili su značaj ovakvih projekata koji se realiziraju udruživanjem sredstava da bi se pomoglo ljudima koji su zbog poplava i klizišta ostali bez svojih domova.

Naveli su da će sve procedure provoditi UNDP čime će se osigurati transparentnost i veća brzina, te efikasnost u provođenju projekta.

 

 
Subota,
18. septembar 2021.
VIŠE