Aktuelno

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković podnio predsjednici i potpredsjednicima FBiH neopozivu ostavku
27 May 2009

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine dr. Nedžad Branković uputio je danas pisma predsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Borjani Krišto, potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Spomenki Mičić i potpredsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Mirsadu Kebi, u kojima se kaže:

„U prilogu ovog dopisa, želim da Vam dostavim moju neopozivu ostavku na mjesto Premijera Federacije BiH, s molbom da, u skladu sa predviđenom procedurom, u što kraćem roku, realizirate moje razrješenje i ostale aktivnosti koje su predviđene za imenovanje novog Premijera Federacije BiH.

Odluku sam donio nakon završenog Petog kongresa SDA, gdje izraz volje većine u Kongresu prihvatam kao podršku zahtjevu Predsjednika SDA, gosp. Sulejmana Tihića, da podnesem ostavku na funkciju Premijera Federacije BiH.

Također, želim da zamolim da do realizacije ovog zahtjeva date mišljenje na ime kojeg zamjenika Premijera Federacije BiH ću prenijeti ovlaštenja, radi normalnog funkcioniranja Vlade Federacije BiH, jer bih sa današnjim danom počeo sa korištenjem godišnjeg odmora do okončanja procedure moga razrješenja.

Izražavam svoju spremnost da novoimenovanom Premijeru Federacije BiH budem na raspolaganju u vrijeme primopredaje dužnosti i prezentiranja svih aktivnosti koje trenutno radi Vlada Federacije BiH.

Na kraju, želim da zahvalim na povjerenju i podršci koju sam imao od Vas u periodu zajedničkog rada i želim Vam puno uspjeha u poslu koji radite“, kaže se u pismu.

U prilogu dopisa premijera Brankovića upućenog predsjednici Krišto, potpredsjednici Mičić i potpredsjedniku Kebi, navodi se:

”U skladu sa odredbama člana B.2.3.5. (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i člana 6.a) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, br. 1/94,8/95,58/02,19/03,2/06 i 8/06), a zbog ocjene da nisam u mogućnosti preuzeti odgovornost za dalji rad Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, bez odgovarajuće političke podrške organa koji su me kandidirali na mjesto Premijera Federacije Bosne i Hercegovine, podnosim NEOPOZIVU OSTAVKU NA DUŽNOST PREMIJERA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE / PREDSJEDNIKA VLADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE”, navodi se u tekstu neopozive ostavke premijera Brankovića predsjednici i potpredsjednicima FBiH.
 

 
Utorak,
21. maj 2019.
ARHIVA